ဒီအခ်ိန္ ဆို
က်ေနာ္တို ့ျမိဳ ့ေလးမွာ
ဒါလည္းပန္းခရမ္းျပာ ဘဲေလ
ငယ္တံုးက၀က္သစ္ခ်အပြင့္ေတြက ၀တ္ရည္ အခ်ိဳေတြ တက္စုပ္ႀကတယ္
ငါးဥသီးလို ့လည္းေခၚ ဆူးသီးလို ့လည္းေခၚ တဲ့ Yellow berry သီး ေတြမွည့္ခ်ိန္
Mulberry လို ့လည္းေခၚတဲ့ ပိုးစာသီး ေပၚခ်ိန္
(မွည့္ရင္ နီညိဳေရာင္ နဲ ့ ခ်ိဳတယ္)
စေတာ္ဘယ္ရီေပၚခ်ိန္၊
စြယ္ေတာ္လို ့လည္းေခၚတဲ့ တလ ပြင့္ခ်ိန္
ေရႊဖီလက္ဖက္ခူးခ်ိန္
(လက္ဖက္အညႊန္ ့ေလးေတြက ဒီခ်ိန္ ဆို စိမ္းျပီး ႏူဖတ္ ေနတာပါ၊ မိုးရြာလိုက္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ရြက္ဖါးႀကီးေတြ ျဖစ္ကုန္တယ္တဲ့) ေက်ာင္းသားဘ၀ တုန္းက ေက်ာင္းပိတ္ရင္ ပင္ေလာင္း၊ေနာင္တရားဘက္ ေစ်းေန ့ ေတြမွာ လက္ဖက္ေျခာက္ လိုက္ေကာက္(၀ယ္)ခဲ့ဖူးတယ္။
ပင္စိမ္းသီးကို ေထာင္းစား၊ ဆားရည္စိမ္ ျပီး အခ်ဥ္ေပါင္း လုပ္စားႀကတယ္။
ဂႏိူင္ေတြထဲ မွာ ပုစဥ္းရင္ကြဲေတြ ေအာ္ခ်ိန္
(အေတာင္ေတြကိုတခု နဲ ့တခု ပြတ္တိုက္တာပါ။ တုတ္ေခ်ာင္းရွည္ေလးမွာပိႏၷဲအေစးေတြ သုတ္ျပီး ပုစဥ္းရင္ကြဲေတြ လိုက္တို ့ျပီးဖမ္း ေႀကာ္စားႀကတယ္)
အာရွေတးသီငွက္ Migrant ဥႀသ ေတြေရာက္လာခ်ိန္
ဥႀသဖိုေတြက အမဲေရာင္ ရိွျပီး၊ ဥႀသအမေတြ က ေျပာက္တိေျပာက္က်ားတဲ့
သူတို ့ရဲ ့မ်က္စိ အေေရာင္ေတြက နီရဲေတာက္ေနတယ္
အီကုတ္ ေပၚခ်ိန္
(ေျမနန္းစံ ေရႊအီကုတ္၊ ဆူးပုတ္ နဲ ့ေရာ၊ သိႀကားမင္း မေနႏူိင္ ဇြန္းကိုင္လို ့ဆင္း)
ဓႏူ စာခ်ိဳးေလးတခုပါ
ျမက္မန္းဥ၊ ဆူးပုတ္ႏု၊ သင္း၀င္၊ ျမင္းခြာအျမစ္၊ ပိႏၷဲသီးႏု၊ ဟင္းရြက္ေရာရာ၊ ေဂၚရခါးညႊန္ ့ႏုႏု ေပၚခ်ိန္
ကတက္ခ်ဥ္ တည္စားႀကခ်ိန္
(ေဆးဘက္၀င္တယ္ဆိုျပီး သႀကၤန္ အႀကတ္ေန ့ သင္း၀င္ရြက္ႏု၊ အတက္ေန ့ကတက္ စားတဲ့ဓေလ့ ရွိပါတယ္)
ႀကက္သြန္ျဖဴ အသစ္စေပၚခ်ိန္
သၾကၤန္ျပီးရင္ တာတက္ပြဲ (မီးလံုးပြဲ)ေတြ တရြာျပီး တရြာ က်င္းပခ်ိန္
ရွင္ျပဳ အလႈေတြ လႈခ်ိန္
အာလူးစိုက္ဖို ့ေျမျပင္ခ်ိန္
(မရွိေတာ့တဲ့)စမ္းေခ်ာင္းေလးေတြေရခမ္းခ်ိန္
ေႏြရက္မို ့ ေႀကြရြက္တို ့ ေျမသက္လို ့ေနျပီ ( ဆိုင္ေတာ့ မဆိုင္ပါဘူး သီခ်င္းစာသားေလးႀကိဳက္လို ့ပါ)
ဒီ ရာသီ က်ေနာ္တို ့ဆီ အလည္လာ လို ့ေကာင္းတဲ့ အခ်ိန္ ပါ ..
ေအာင္ပန္းျမိဳ႕ မွ ႀကိဳဆိုပါတယ္ ..
mks
ဓါတ္ပုံမ်ား Google မွယူပါသည္ ....
10 comments:
ပုံေတြ အမ်ားၾကီးရိုက္လာပါလား ဟ...
ရြာအလြမ္းေျပေပါ့ေလ....
အား .. မဟုတ္ဖူး ေက်ာက္ ေရ ..
အားလံုး ဂူးဂူးဂဲဂဲ လုပ္ထားတာ ..
;၀))
I want to eat "ကတက္ခ်ဥ္ " I haven't eat that for more than 2 decades.
I miss "စိန္ပန္းျပာ" too. They bloom different time of the year here.
When I was young I use to pick yello berries in summer. I had picked "ေရႊဖီ လက္ဖက္" once. It was lots of fun.
Thanks for sharing!
ေရႊဖီလက္ဖက္ေတြ ကိုယ္တိုင္ခူးခဲ့ဘူး၊ ေႏြရာသီမွာ ငါးဥသီးေတြ ခူးခဲ့ဘူး တယ္ ဆိုေတာ့
ရွမ္းျပည္ဘက္က ဘဲထင္ပါတယ္။
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ... Sint
စိန္ပန္းျပာရယ္၊ ငါးဥသီးရယ္၊ ပင္စိမ္းသီးရယ္၊ ၾကက္ဥႏွစ္ပန္းရယ္၊ အီကုတ္ရယ္ ..ပံုေတြၾကည့္ျပီး..ေတာင္ၾကီးကိုလြမ္းသြားတယ္။ အီကုတ္ကို ဆူးပုတ္နဲ႕ေၾကာ္စား။ ငါးဥသီးကိုသၾကားေလးနဲ႕ျဖဴးျပီးစား။ ေကာင္းမွေကာင္း။
ဒါဆို ေတာင္ႀကီးကို ပိုလြမ္းသြားေအာင္ ထပ္ေျပာဦးမယ္ေနာ္...
ေတာင္ႀကီး မွာ စိန္ပန္းျပာေတြ ေ၀ေနေအာင္ပြင့္ျပီ၊
ေတာင္ႀကီးေစ်း မွာ ပုလိုင္းနဲ ့ထည့္ျပီး ၀ါးကပ္နဲ ့ထည့္ေပးတဲ့ စေတာ္ဘဲရီေတြ လိႈင္လိႈင္ ေပၚျပီ၊
ေတာင္ခြ်န္းတေလွ်ာက္မွာ စြယ္ေတာ္ေတြ ပြင့္ေနျပီ။
ကြန္မန္ ့အတြက္ေက်းဇူးပါ “ မိုးဦးစံပယ္”
too many things i missed about Aungban
ေအာင္ပန္းအေၾကာင္းဖတ္ခ်င္လို႕အင္တာနက္မွာရွာတာႏွ့ံေနၿပီခုမွပဲေတြ႕ေတာ့တယ္။တ်ေနာ္ေအာင္ပန္းကပါ။ဒီမွာလည္းလာၾကည့္လို႕ရပါတယ္။http://www.facebook.com/pages/Shan-State/120162541354960
လာလည္တာ ေက်းဇူးပါ အယ္သား
Post a Comment